Årets HR bok 2016, vilken bok blir det?

human resourcesEn ny årets HR-bok utses varje år av Sveriges HR-förening. Man utser den vinnande boken i samarbete med tidningen “Personal och Ledarskap”. Priset för årets HR-bok delas ut till svenska författare som genom sin bok gjort något för människor och deras utveckling på arbetsplatsen. När man tar fram den vinnande boken bedömer man utifrån kriterier såsom dess aktualitet, hur pass användbar den är och också hur angelägen den känns. Den vinnande HR-boken för 2016 är inte angiven men 2015 års vinnare blev författaren Thomas Jordan med boken “Konflikthantering i arbetslivet”.

Som tidigare nämndes så utser man en bok som hjälper och utvecklar människor på arbetsplatsen. Att arbeta med människors utveckling och välmående är en mycket viktigt del av arbetet inom HR (Human Resources). Att sträva mot detta kan, förutom att läsa utvecklande litteratur, vara att tillsammans göra något bra för att stärka det positiva i arbetsgruppen. På HR-byrån Inpeople ser man till exempel till att bidra till välgörenhet. I 2015 års HR bok “Konflikthantering i arbetslivet” riktade författaren också in sig på hur man kan göra positiva förändringar på arbetsplatsen genom att låta konflikter bli en styrka.

Vad kommer 2016 års HR-bok behandla?

Frågan i rubriken är svår och komplex att svara och svaret har endast juryn på Sveriges HR-förening. Men om man ändå ska se några trender i tidigare böcker så har både 2013 och 2014 års böcker blickat inåt. 2013 vann författaren Linus Jonkman med boken “Den tysta revolutionen” som handlar om att vara introvert och vilka fördelar det kan ha i arbetslivet. 2014 års vinnande bok hette “Fokus på jobbet” och behandlade mindfullness och hur man kan änvända sig av det i arbetslivet. Med andra ord kan man säga att de senaste vinnande HR-böckerna har satt det psykiska välmåendet och människors olikheter främst. Kanske kommer även 2016 års vinnare att röra sig inom det området?