Bloggen – en väg till författarskap

Om du drömmer om att skriva böcker och kunna leva som författare, kan du börja ditt författarskap som bloggare. Genom att blogga bygger du upp en läsekrets till dina blivande böcker.

Varför blogga?

Det finns flera anledningar att starta en blogg: du får skriva och utveckla din talang, du har redan läsare till din bok och du får en möjlighet att tjäna pengar genom bloggen. Det finns författare som bloggar om sitt skrivande och kända bloggare som blivit författare. Ett exempel är Blondinbella, en av Sveriges största bloggare, som idag också kan skriva författare på sitt CV.

Från blogg till bok

Förr i tiden var en författare ofta en person som först hade ett vanligt jobb, för att sedan kunna skriva mer och mer, allteftersom personen blev publicerad. Till slut var den författare på heltid. Idag är det lättare i och med den digitala revolutionen och möjligheten att publicera sig själv – både som bloggare och författare.

När du skapar en blogg som ett första steg i ett vidare författarskap, behöver du göra några val. För det första behöver du göra en plan, inte bara starta en blogg, och du behöver även tänka igenom hur bloggandet och den blivande boken ska hänga samman.

Om du planerar att skriva en bok om ett särskilt ämne, som trädgård, smink eller hur man driver företag, kan du med fördel blogga om ämnet. Då blir du efter ett tag en auktoritet i bloggosfären och det blir naturligt för dina följare att också vilja köpa din bok! Om du är intresserad av hår och frisyrer kan du blogga om det och ge dina läsare goda tips som hjälper dem i vardagen. Om du skriver om att tappa håret, kan du tipsa dem om Nordichair.com som är specialister på hårtransplantationer och PRP-injektionsbehandlingar med blodplasma för hår och hud – då får dina läsare hjälp av att läsa din blogg, och ett intresse för din framtida bok! Det spelar ingen roll vilken slags bok som du önskar skriva – du kan alltid skapa en blogg som handlar om ämnet och börja skriva redan idag. När du sedan ska skriva boken kan du använda delar av ditt bloggmaterial, men du måste också fördjupa dig och även skapa nytt material – då finns det en anledning att inte bara läsa bloggen, utan också boken.

Blogga om att skriva

Det finns flera skribenter som bloggar om att skriva. Vissa har en hemsida som ger tips och råd till andra som vill skriva böcker, medan andra har en blogg där läsarna kan följa med i skrivprocessen fram till en färdig bok. Vilket koncept som är bäst beror på dig som person. Det är två bra sätt att bygga upp en läsekrets – vilken är en av anledningarna till att du bör börja blogga. Om du skriver om din blivande bok måste du balansera mellan att ge dina läsare godbitar från boken å ena sidan, å andra sidan måste det finns så mycket kvar av din berättelse att de fortfarande vill köpa den.