Böcker som skänker kraft

Visst är det underbart att sätta sig ner med en spännande och intressant bok! Kanske är det på flygplanet eller tåget på väg bort mot den länge emotsedda semestern. Eller kanske bara på bussen på väg till jobbet. Oavsett vilket är känslan när man håller en oöppnad bok i sin hand svårslagen. Försiktigt öppnar man pärmen eller omslaget. Doften av trycksvärta och känslan av de mjuka bladen när man försiktigt glider man handen över sidan är underbar. En helt ny värld ligger framför en och bara väntar på att upptäckas. Glittrande ögon och ett svagt leende på läpparna signalerar njutning och förväntan. Glädje och lust.

Forskare har i årtionden slagit fast hur viktigt det är för människan att läsa. Läsning utvecklar en människa och förbättrar hennes känsloliv. Man kan lättare hantera både med- och motgångar i livet. Man kan läsa om hur andra, både fiktiva och verkliga individer, har handlat i liknande situationer som den man själv upplever. Det är utvecklande att läsa om platser och kulturer dit man kanske aldrig skulle ha möjlighet att resa i verkliga livet. Genom den tryckta eller digitala boken kan man förflytta sig till platser man annars bara kunde drömma om på några få sekunder.

Idag försvinner tyvärr fler och fler bokhandlare i våra städer. Internet tar naturligtvis en hel del av kommersen men många saknar känslan av att gå in i en bokaffär och känna doften av böcker. Doften av äventyr och kunskap. Idag kämpar många bokaffärer för sin överlevnad. Man försöker med olika hjälpmedel som bland annat factoring, företagslån och marknadsföring i sociala medier att hålla sin verksamhet vital och levande. Låt oss hoppas att de kan lyckas och låt oss även göra det vi kan, vi bokälskare och kunskapstörstande, för att de fysiska bokhandlarna ska överleva. Köp en bok idag till exempel! Vem uppskattar inte bok som gåva i samband med middagsbjudningen eller högtidsdagen. Skippa vinflaskan och kartongen med choklad. Ge bort en lämplig bok istället!

Böcker är viktiga även för våra barn. Låt oss ta Astrid Lindgren som ett av många goda exempel. I hennes böcker behandlas många svåra ämnen som döden, att leva utan föräldrar, problem med kompisar och så vidare på ett sätt som är enkelt att förstå och ta till sig. Många barn och vuxna med för den delen kan se likheter i sina egna liv. En välskriven bok kan spegla den egna situationen och skänka nya perspektiv och förståelse för egna annars svårhanterliga situationer. Känslan när man sitter och läser och känner att “Ja precis så är det ju”, eller “åh, stackars lilla Lisa” består länge och lämnar djupa avtryck i själen. Denna påverkan är utbildande och kan användas i situationer i det verkliga livet.