Böcker

Oavsett om det är dags för sommarsemester och dagar i hängmattan, vårkvällar på balkongen eller mysiga höstkvällar – en bra deckarbok är alltid ett säkert kort för en fin stund. I dag behöver du inte ens gå till biblioteket eller butiken för att få tag i din bok. Istället kan du handlar på nätet med hjälp av online butiker och tjänster som Capcito, och få boken direkt på din smarta telefon eller läsplatta. Det är enkelt att läsa bra böcker! Och här är några tips på Sveriges bästa deckarförfattare.

En deckare är en roman inom kriminalgenren. Inom populärkulturen har denna genre uppstått och blivit mycket populär. I en deckare skildras ett eller flera brott. Den som löser brottet är ofta en polis, journalist eller någon typ av undersökande rollfigur. Den som har utfört brottet är ofta ett mysterium för läsaren. Utöver deckarromaner finns det även filmer och tv-serier som är väldigt populära.

Det finns också flera underkategorier under genren, som pusseldeckare, psykologisk thriller, baserat på verkliga brott eller spionroman.

 

I Sverige finns det flera internationellt berömda deckarförfattare. En av dessa är Håkan Nesser. Han har bland annat skrivit böcker inom Van Veeteren-sviten och Barbarotti-kvartetten. Några av hans andra mest framstående verk är till exempel Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla, som är uppväxtskildringar och inte deckare. Håkan Nesser har sålt miljontals exemplar av sina böcker världen över.

En annan mycket känd deckarförfattare är Camilla Läckberg. Deckardrottningen, som hon ibland kallas, slog igenom med sina deckare som utspelar sig i hennes hemtrakter. Hon skriver om romaner som tar plats i och runt Fjällbacka, som ligger på västkusten i Sverige. Några av hennes mest kända verk är Isprinsessan och Häxan. Isprinsessan utkom år 2003 och är den första i en lång serie deckare som handlar om författaren Erica Falk och hennes make Patrik Hedström som är polis. Denna serie, som kallas Fjällbackaserien, har blivit internationellt känd. I boken Häxan skriver Camilla Läckberg om mystiska mysterier.

Men den kanske mest kända thrillerförfattaren från Sverige kan vara Stieg Larsson. Författaren har i dag blivit kultförklarad i och med sina böcker om Millenium. Stieg Larsson dog innan hans böcker hann få framgång. Utöver författare var han även prestigefull journalist. Hans böcker “Män som hatar kvinnor”, “Flickan som lekte med elden” och “Luftslottet som sprängdes” handlar om Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist. Böckerna har trollbundit en hel värld och filmatiserats på svenska och på engelska. I den engelska filmen spelade bland annat den svenska skådespelerskan Naomi Rapace.

För att fortsätta trilogin och karaktärernas liv, tog författaren och journalisten David Lagercrantz upp pennan och fortsatte att skriva om Salander och Blomqvist. David Lagercrantz släppte boken “Det som inte dödar oss” år 2015. Två år senare, år 2017, utkom hans andra bok med titeln “Mannen som sökte sin skugga”. År 2019 släpps den sista och tredje boken som David Lagercrantz skriver inom serien Millenium. Denna bok heter ”The girl who lived twice”, och ska utkomma under sommaren 2019.

englishPersonalPress