Dem tre hetaste kokböckerna 2017

I vår digitala och uppkopplade värld ligger det nära till hands att anta att kokboken går en dyster framtid till mötes. Glädjande nog för alla matälskare så är trenden tydlig, trots att vi lagar allt mindre mat hemma så ger förlagen ut kokböcker som aldrig förr. Sverige står sig dessutom gott i konkurrensen. Under Gourmand Awards 2017 i Kina (”kokboks-VM”) så kvalade Sverige in som femma sett till antalet nomineringar. Svenska böcker om mat och dryck tog hem priser i de tyngsta klasserna. Så vilka är då de hetaste kokböckerna 2017?

Nischade kokböcker säljer bra

Nischade kokböcker är riktigt heta. En storsäljande, supernischad kokbok är den välkände kocken Tommy Myllymäkis ”Sallad”. En bok som lär oss hur vi ska gå till väga för att bygga upp en extra god och lockande sallad från grunden. Myllymäkis alster utmärker sig med sina vackra bilder. Just den här typen av böcker är inspirerande att titta i. Men, handen på hjärtat, hur ofta använder vi oss av recepten? Ett sätt för att komma igång med matlagningen är att använda sig av den typ av tjänster som finns hos www.svenskamatkassar.se. Att få maten hemlevererad under veckorna ger motivationen att ta tag i alla härliga recept som kokböckerna bjuder på.

Hälsotrenden håller i sig

På topp tre-listan över heta kokböcker 2017 ligger även två böcker som fokuserar på hälsa och välmående. En riktig storsäljare under 2017 är ”Food Pharmacy : kokboken” av Mia Clase och Nina Nertby Aurell. Den beskrivs som en ”antiinflammatorisk kokbok i nära samarbete med tarmfloran”. En annan succé följer i den brittiske 5:2-gurun Michael Mosleys spår. ”Låt bönor förändra ditt liv” av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson lär oss att minska utsöndringen av insulin genom att äta (mycket!) bönor. Författarna har själva prövat sin metod med gott resultat, de har minskat i vikt och fått betydligt förbättrade värden.