Din du-tid

Det finns en uppsjö av böcker som bara väntar på att bli lästa, skrivna av människor med olika drömmar men alla med kärlek till det skrivna ordet. Såhär i sommar är det många av oss som laddar upp med böcker eller ljudbok att läsa på semestern och fullkomligt plöjer igenom bok efter bok. Läsglädjen är stor och hösten känns långt borta. När hösten väl knackar på är det med måsten som ofta framkallar motsatta känslor. Vi är både redo för jobbet men skulle vi helst inte vila, bara en vecka till?

Även om vi tillhör gruppen som springer eller lunkar tillbaka till jobbet är det viktigt att inte glömma bort att prioritera oss själva. Läsandet är en del av det. Att få försvinna in i olika världar, miljöer, karaktärer, känslor och tankar. Ofta gör vi misstaget att låta böckerna få höra sommaren till och hösten blir tiden när vår läsglädje går i dvala. Varför inte investera i dig själv den här hösten och förlänga sommarkänslan och framförallt du-känslan? Din egen tid där du fritt väljer om du vill förkovra dig i klassiker du alltid tänkt att du ska läsa eller kiosklitteratur att känna spänning med?

Oavsett vad du väljer är hösten tiden att lägga grunden för ditt läsår med den fantastiska bokrean som startar då. Botanisera vilt bland matlagning, främmande kultur och lyrik som känns som balsam för själen de där kvällarna då skymningen blivit mer påtaglig och de tända ljusen gjort entré i ditt hem. Svep filten om dig och unna dig nöje eller bildning.

För studenter är läsandet A och O under terminen och kan förhoppningsvis göras njutningsfullt även om rutiner och tentor är en del av läsupplevelsen. Att studera är en investering för livet men i början av terminen är jagandet av böcker en situation många känner igen sig i. Investering, javisst, men helst vill man ha böckerna med ens och till ett bra pris. Det finns många hemsidor som erbjuder att köpa och sälja sina begagnade kursböcker och på sajter som Blocket och Tradera har ofta privatpersoner studentlitteratur ute till överkomligt pris. Oavsett om du läser på Komvux eller högskola/universitet finns ibland litteratur att köpa på din skola så håll utkik efter lappar och gemensamma studieportaler.

Oavsett om det är bokrean du kikar in på i höst eller studentlitteraturen för din utbildning är tiden din. Om du går i tankar att både börja besöka bokrean och kanske börja studera men inte vet vad som krävs finns olika genrer listade i både fysisk butik och webbutik. För studier är högskoleprovet 2019 väl värt att skriva och kan öppna dörrarna till den där utbildningen du vill gå och därmed också berika ditt liv på ett flertal sätt. Bildning, utveckling och drömjobbet i ett.

Glöm inte bort dig själv i höst utan låt läsandet, oavsett om det är för nöje eller studier, bli en självklar del i din du-tid.