Eddie Meduza – Bara man é fantastisk

En biografi om en figur som ofta anses vara en av de första könsrockarna, kan det vara någonting? Ja faktiskt. Historien om Eddie Meduza, eller Errol Norstedt som han egentligen hette, visar sig vara en rörande historia om att lyckas men ändå känna sig misslyckad. Om att vara såpass plågad av sin traumatiska uppväxt att revanschlusten kan välta berg och inte leda till någonting annat än succé. Men att vara framgångsrik och nöjd är två helt olika saker. Det påminns man om när man läser boken “Eddie Meduza – Bara man é fantastisk” av Börge Lundgren.

En talangfull låtskrivare

Errol Norstedt var en väldigt intelligent man men han var av allt att döma ingen stjärna i skolan. Det hade förmodligen gått bättre om han fått rätt stöd och hjälp. Studybuddy vänder sig framför allt till dig som läser på gymnasiet och vill få stöd för att möta de utmaningar du står inför där. Tanken är att du i mötet med andra som står inför liknande utmaningar ska växa. Faktum är att det finns mycket som talar för att du tillskansar dig varaktiga kunskaper när du får resonera kring olika frågor med någon som befinner sig på en liknande nivå som du själv. Klicka dig hit för att få läxhjälp.

En påminnelse om att framgång och lycka inte är samma sak

Norstedts liv skulle i någon mån präglas av en paradox. Å ena sidan nådde han musikaliska framgångar som är få förunnade. Framför allt fann hans musik en hemvist inom raggarkulturen där hans alter ego Eddie Meduza blev väldigt älskad. Å andra sidan var det ändå inte vad han ville. Från början var det tänkt att han skulle släppa seriös rockmusik under artistnamnet Meduza, men ödet ville uppenbarligen annorlunda. Sin första succé fick han med singeln “Punkjävlar” år 1979. Därefter var hans öde i princip belagt. Åren innan framgångarna hade han ägnat en del tid åt att spela in kassetter med sketcher och skämtlåtar, bland annat under namnet “E. Hitler”. Tanken var att det här skulle representera två separata spår i hans karriär, men det tog inte lång tid innan allt ihop blandades samman med Eddie Meduza och han var könsrockaren som emellanåt skrev en och annan seriös rocklåt. Han skulle aldrig komma ur associationen med sina snuskiga låtar. Ett visst revanschbegär drev honom till att fortsätta ge fingret åt alla dem som ogillade honom – självklart genom att skriva fler snuskiga låtar.

Dog i förtid

Under i princip hela sin karriär skulle han bojkottas av etablissemanget och bara undantagsvis spelas på radion. Det är i och för sig inte särskilt förvånande med tanke på hur grova texterna i många av hans mest populära låtar var. Errol Norstedt dog 2002, 53 år gammal i sviterna av sitt alkoholmissbruk. Biografin av Börge Lundgren är en bra påminnelse om att det finns en hel människa även bakom musik som kan upplevas som särskilt infantil och omogen.

englishPersonalPress