Förbjudna böcker

Det har alltid funnits människor som vill förbjuda andra människor från att tillskansa sig vissa kunskaper. Det har lett till att flertalet böcker har förbjudits på olika platser och vid olika tidpunkter genom historien. Skälen har varit många. Påfallande ofta har det handlat om böcker som retat slag på människor som ansett att de vetat vad som är rätt och fel i moralisk mening. Ibland har det rört sig om böcker som hotat de som hållit den politiska makten för tillfället. Här följer ett par böcker som av olika anledningar varit förbjudna under någon tid eller på någon plats.

Du sköna nya värld av Aldous Huxley

 

Den här klassiska framtidsdystopin förbjöds i Irland på grund av att Irländska myndigheter ansåg boken vara förminskande gentemot religion och traditionella familjevärderingar. I Indien förbjöds boken på grund av dess skildringar av hur unga människor hade och uppmuntrades att ha sex. Där kallades boken pornografisk.

Satansverserna av Salman Rushdie

Det finns livsöden som är betydligt värre än att arbeta på bemanningsföretag i stockholm, fråga bara Salman Rushdie. Ända sedan han släppte sin starkt religionskritiska bok Satansverserna år 1988 har han levt under det konstanta dödshot det innebär att få en fatwa utropad över sig. Det var i vilket fall som helst det årets bok. Rushdies bok var inspirerad av profeten Muhammads liv, något som fick Irans dåvarande ledare Ayatollah Khomeini att uttala en dödsdom över författaren. Det säger sig självt att boken var svår att hitta i bokhyllor i de flesta länder som betraktas som traditionellt muslimska.

Djurfarmen av George Orwell

För den som känner till den här satirklassikern om hur förment socialistisk politik kan förvandlas till att bli som vilken diktatur som helst är knappast någon överraskning att den förbjöds i dåtidens Sovjetunionen. Faktum är dock att innehållet på dess sidor fortfarande uppfattas som omstörtande av ett flertal regimer runt om i världen. I nuläget är den förbjuden bland annat på Kuba och, kanske mindre överraskande, i Nordkorea.

American Psycho av Bret Easton Ellis

Oavsett om man i första hand känner till den här titeln via filmatiseringen med Christian Bale i huvudrollen eller från boken så är det förmodligen en sak man minns: våldet. Det mycket grafiska och utstuderade våldet. Berättelsen om en amerikansk börshaj som lever ett otroligt grymt och cyniskt andra liv som en bestialisk mördare är tillräckligt kontroversiell för att ha förbjudits att säljas i många länder världen runt.

På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque

Den här boken handlade om den sorg som var första världskriget. Den passade inte alls in i nazisternas agenda i 30-talets Tyskland. En bok som på ett så detaljerat sätt redogjorde för krigets fasor fungerade förstås inte i ett land som för fullt höll på att rusta för ännu ett krig.

englishPersonalPress