Jane Austen

Jane Austen var en brittisk författare som var verksam i början av 1800-talet. Hennes romaner är romantiska berättelser, ofta med en touch av ironi, som handlar om unga kvinnor i den övre medelklassen och deras liv, som i det allra mesta kretsar kring att hitta en passande, kärleksfull make. Jag, och många med mig, har plöjt hennes böcker från pärm till pärm, och sedan om från början igen. Vi har förundrats över den fantastiska dialogen, där handlingen förs framåt och karaktärernas personligheter blir tydliga, bara genom deras repliker. Vi har drömt oss bort till den engelska landsbygden, där varje bal eller middagsbjudning blir en möjlighet att hitta sin perfekta man.

Jane Austen tog tydlig ställning för att en kvinna själv skulle kunna välja vem hon ville gifta sig med. Många av hennes huvudpersoner har friare som de, enligt släkt, vänner och konventioner, borde gifta sig med, men som de i slutänden säger nej till för att istället gifta sig med sin sanna kärlek. När man läser Jane Austens verk känns det nästan som att man själv sitter med vid middagsbordet hos familjen Bennet, eller som att man själv åker genom allén upp mot Mansfield Park.

Många av Jane Austens böcker har blivit till både filmer och TV-serier. Naturligtvis uppkommer då den stora frågan: Är filmen eller boken bäst? Här går åsikterna vitt isär, och ofta är dessa åsikter mycket starka. Men för min egen del får jag nog lov att säga att känslan av att se sina favoritkaraktärer uppenbara sig på skärmen är fantastisk, men att få läsa Jane Austens briljanta formuleringar och finurliga språk är ändå svårslaget. Men om man nu vill se filmerna (vilket man absolut bör göra, alla måste ju se Stolthet och fördom, eller hur?) så finns det inget mer irriterande än när filmen börjar lagga mitt i det mest spännande, romantiska ögonblicket. För att undvika detta behöver man ett bra internet. Om man äger ett företag är Telness ett fantastiskt alternativ, som ger ett snabbt internet till ett bra pris.

Jane Austen var kritisk till hur den brittiska medel- och överklassen levde, och hon driver ofta med de sociala konventioner som på den tiden dikterade hela livet för många kvinnor. Hon beskriver i romanen Stolthet och fördom hur det enda Mrs Bennet tänker på är hur hon ska lyckas gifta bort sina döttrar med rika män från en bra familj. Jane Austen har en knivskarp, men ändå knappt märkbar, ironi när hon beskriver livet och tankegångarna hos sina karaktärer. Huvudpersonerna är ofta unga kvinnor, som trots de sociala regler och koder som råder, ändå lyckas välja sin egen väg i jakten på kärlek och lycka. De personer som omger huvudpersonerna verkar å andra sidan tycka att jakten på en högre status är allt som räknas.

Jag tror att vi alla kan lära oss mycket av att läsa Jane Austens böcker, och gör vi inte det, ja då har vi ju i alla fall fått njuta av fantastiska berättelser och ett underbart språk.

englishPersonalPress