Skriv och ge ut din egen bok!

Idag är det enkelt att bli författare och publicera en bok. Om du har en bokidé i huvudet kan du förverka drömmen och även få en extra inkomst.

Publicera din egen bok

Förr behövde en författare ett bokförlag eller mycket pengar för att bli publicerad, idag räcker det med ett manus, en framsida, en epub- eller pdf-fil. Det enklaste är att publicera en e-bok – vilket du kan göra helt gratis. Det är också möjligt att publicera en tryckt bok. Du kan antingen trycka upp ett flertal böcker i förväg och sälja eller nyttja print on demand. Print om demand innebär att boken trycks när en köpare beslutar sig för att köpa boken. Den publiceringstjänst som du använder trycker då boken åt dig och skickar den till köparen. Skillnaden mellan en förtryckt bok och en print on demandbok är att tryckkostnaden är högre för den sistnämnda, och att du tjänar mindre pengar. Å andra sidan behöver du inte trycka upp böcker i förväg som kanske inte blir sålda.

Gör det själv-boken – ett projekt

Idag finns det mycket gör-det-själv-projekt via nätet, allt från böcker till snygga studentskyltar som enkelt och smidigt kan skapas och beställas hemifrån framför datorn! Genom internet har vi möjlighet att på ett billigt sätt förverkliga våra drömmar, men många projekt kräver mycket arbete. Att skriva är både en kreativ process, men också ett projektarbete. För att lyckas måste du tänka på din bok som ett projekt att arbeta igenom, annars finns det en risk att din text bara blir en dammig fil på datorn. Oavsett om du vill ge ut en e-bok eller en tryckt bok, måste du arbeta på samma sätt. Det första du behöver göra är att planera din bok. Det bästa är om du kan sätta undan en dag och arbeta med dina bokidéer. Gör en tankekarta över både boken och över kapitlen, skapa också tidslinjer och karaktärer. Om du ska skriva en faktabok eller en biografi, så har du också stor hjälp av att göra tankekartor över boken. Det är viktigt att din bok får en röd tråd och att kapitlen bygger på varandra, även om du hoppar fram och tillbaka i tidslinjen.

Tema

De flesta böcker har också något slags tema, som kärlek, sorg, förlåtelse, syskonrelation eller ensamhet. Ett tema fördjupar boken. Om du skriver en deckare kan du låta kommissarien uppleva samma tema som det fall som den utreder. Om brottet handlar om att mördaren inte har kunnat förlåta, så kan din huvudkaraktär också brottas med förlåtelse, men istället lyckas förlåta. Det är klokt att redan i förarbetet lägga in olika teman i boken. Många gånger kan det omedvetet vara ett tema som driver en författare att skriva en bok.

Publicering

Det finns program och tjänster som gör att du kan publicera din bok på din hemsida, utan att involvera något företag, men det kan ändå vara bättre att använda en publiceringstjänst. Om du bara säljer din bok på din hemsida måste köparna först hitta dit, medan om du använder en publiceringstjänst finns din bok i de vanliga bokaffärerna på nätet.