Skriva böcker

Många drömmer om att någon gång i livet skriva en bok och bli publicerad på ett förlag. För många stannar det bara vid en dröm och halvfärdiga utkast ligger bortglömda i en fil på datorn. Varför lyckas vissa medan andra misslyckas med bokdrömmarna?

Missuppfattning om vad författaryrket innebär

Att vara författare verkar vara ett drömliv med lite skrivande framför datorn några timmar om dagen medan kreativiteten strömmar ur fingrarna. Tyvärr består verkligheten för det mesta av hårt arbete, sittfläsk och disciplin. De som lyckas ser författandet som vilket arbete som helst, som kräver en mängd arbetstimmar i veckan.

Ge inte upp efter refusering av förlag

Bara för att ett eller flera förlag inte vill ge ut din bok innebär det inte att du inte kan lyckas få en bok utgiven. Många av de mest populära författarna har blivit refuserade många gånger. Vissa ger istället ut boken via ett eget förlag och bekostar trycket av boken ur egen ficka genom att låna pengar. Det kan vara svårt att få ett vanligt banklån för att ge ut en bok men hos Zmarta.se kan du hitta en bra ränta oavsett vad du ska använda pengarna till.

Ge ut boken som e-bok

Det går också att ge ut en e-bok utan kostnad hos de nätbaserade företag som erbjuder nätpublicering. Där kan du välja vilket pris du vill ta för din bok. Ett tips är att ge ut en eller flera kortare böcker gratis för att hamna högre upp i popularitetslistorna. Har du tur får du även recensioner där du kan få feedback på vad som var bra och vad som var mindre bra i din bok. Om kritiken är välgrundad är det värdefull information som du kan lära dig av för framtida bokprojekt. Efter en eller två gratisutgåvor kan du börja ta betalt för följande böcker. Titta på vad liknande böcker kostar och lägg dig på samma prisnivå eller strax under.

Skrivande handlar inte bara om talang

Överhuvudtaget är det bra att skriva många noveller eller kortare böcker som övning. Många tror att förmågan att skriva handlar om att vara kreativ och ha talang. Tvärtom handlar skrivande lika mycket om övning som vilket yrke eller färdighet som helst. Ingen tror väl att en pianist kan spela avancerade skalor och musikstycken första dagen han eller hon sätter sig framför tangenterna. Däremot tycks många tro att skrivande ska komma av sig själv utan lång träning. Sätt därför igång att träna. Börja med en skrivarkurs. Det finns både veckokurser eller helgkurser på folkhögskolor och nätbaserade distanskurser. Sedan gäller det att öva på egen hand flera gånger i veckan. Det kanske kommer att ta ett eller flera år innan du är redo för drömboken du vill skriva.