Hur påverkar färger läsupplevelsen?

Färger har stor inverkan på hur vi känner och tolkar ett rum. De flesta studier visar att det finns en psykologisk och evolutionär koppling till det. De flesta är också överens om att personlighet spelar roll. Vissa ser till exempel gråa tapeter som något fantasilöst och tråkigt, medan andra blir mer kreativa.

Du kan läsa mer om väggfärg, tapeter och verktyg som kan hjälpa dig i utformningen av ditt läsrum eller bibliotek på Familjetapeters hemsida. Du hittar ett jätteutbud av högkvalitativa färger och tapeter, men också mycket inspiration och nyttig information. Sortera gärna utbudet efter rumstyp för att få förslag vad som specifikt passar bra för sovrum, vardagsrum och så vidare.

Grönt och blått för läsrum

Lite mörkare gröna och blåa färger är vanliga i biblioteks läshörnor. Det sägs att färgerna utstrålar harmoni, lugn och trygghet. En evolutionär teori är att vi associerar det blåa med trygghet, eftersom ett blått hav och en blå himmel tyder på en förhållandevis säker miljö. Det är inte natt och det är inte storm, så för stunden kan vi andas ut.

Grönt kan ge både positiva och negativa signaler. Grönt mögel i mat eller som alger i vatten är så klart inte särskilt trevligt. Å andra sidan är grönt ett tecken för vår, starten på en lite behagligare utomhusmiljö och att livet liksom börjar igen.

Read More
englishPersonalPress