Hygien och ordning på bibliotek

Bibliotek finns i stort sett alla svenska byar och städer. Storleken och sortimentet på biblioteken kan variera och ibland är biblioteket i form av en bokbuss som stannar med jämna mellanrum. Hur ser det egentligen ut med ordning och hygien på ett bibliotek?

Viktigt att erbjuda toalett

Ett bibliotek ses ofta som en samlingsplats. Många människor i blandade åldrar samlas där, både för att låna böcker, för att läsa tidningen och för att umgås. Därför är det viktigt att biblioteket erbjuder en toalett som besökarna kan låna. Den kan antingen vara gratis, eller kosta en mindre summa att använda. Gäller det en bokbuss är det inte lika lätt att ordna med en toalett, men där brukar besökarna inte heller stanna lika länge. Toaletten kan också vara bra för småbarnsföräldrar som besöker biblioteket. Om ett barn råkar spilla på ett bord eller på golvet kan föräldern snabb hämta effektiva pappershanddukar som kan suga upp spillet. Då riskerar man inte att spillet sprids ut eller att någon lägger en bok i det.

Kan böcker sprida smitta?

När det gäller böcker kan vissa smittor faktiskt spridas genom dem. Det finns bevis som säger att virus och bakterier kan leva i mer än en vecka på och i böcker. Det krävs dock en hel del för att man ska smittas av en bok. För det första ska man få i sig bakterierna eller viruset, och sedan ska det vara ett virus man är mottaglig för.

Om böcker skadas

På bibliotek kan det hända att böcker skadas när de lånas ut. Någon kan råka spilla något i boken, en katt eller hund kan skada den på olika sätt eller så är det ett barn som får fatt i boken och ritar eller drar i den. Om en bok bara har en liten skada blir man ofta inte skyldig att ersätta den. Om man däremot lämnar in en helt oläslig bok kan man få betala boken. Det brukar dock finnas undantag för barnböcker. Det finns generellt sett en större förståelse för att de går sönder. Om man trots allt får betala för trasiga barnböcker brukar summan inte vara lika hög. När det gäller skolbarn som lånar böcker får man i regel inte betala något om de böckerna går sönder.

Städning på biblioteket

Ett bibliotek städas ofta av lokalvårdspersonal. De torkar dock vanligen bara av ytor som bord och bänkar. Bokhyllorna städas mer sällan och böckerna torkas i regel bara av snabbt innan de sätts upp, om ens det. Städpersonalen ser också till att torka av golven för att få bort synlig smuts och damm. Även bibliotekets toaletter rengörs, ofta minst två gånger om dagen. Vid sjukdomssäsonger kan rengöringen där också ske oftare.

Read More

Skriva för barn

Det är stor skillnad att skriva för vuxna och att skriva för barn. Det finns många saker att ta hänsyn till och det viktigaste är antagligen själva språket. Som barnboksförfattare är det viktigt att skriva så att barnet förstår. Ju yngre den tilltänkta målgruppen är, desto enklare bör språket vara. Ta till exempel böckerna om Max, för det lilla barnet. Det kan vara fråga om en enda textrad per boksida. Utöver att anpassa själva språket till barnets nivå, finns det också andra saker att ta hänsyn till rent språkmässigt, till exempel att inte använda sig av aforismer, allusioner och ordspråk som det lilla barnet inte kan ta till sig.

När man skriver en bok för mindre barn är det också viktigt att försöka tänka ur det lilla barnets perspektiv. Barn lever ofta här och nu, något som kan vara tänkvärt när man skriver för den allra yngsta läsekretsen. Barnboksförfattaren bör också fundera över om det är meningen att boken ska förmedla någon form av budskap, eller kanske leverera fakta i något ämne. Självklart kan boken också skrivas enbart för att roa sin läsare. Det finns mycket att fundera på för den som funderar på att börja skriva för barn. Det finns kurser att gå för den osäkre men att ta sig tid är det allra viktigaste när det kommer till allt författarskap. Avsätt ett par timmar per dag när skrivandet får allt fokus. För den som finner att hemmet distraherar finns möjligheten att hyra kontorsplats hos https://workaround.io/se/ och kanske få tid att tänka. Huvudsaken är att skrivandet blir av.

Beroende på vilken åldersgrupp boken riktar sig till är det också viktigt med bilder. Det kan vara teckningar, serie-strippar, foton och allt där emellan. En tumregel är dock att ju mindre barnet är desto mer bilder och mindre text. Är boken riktad till större barn, kanske inom åldersspannet 9 till 12 år, är behovet av illustrationer generellt mindre och texterna kan vara längre. När det kommer till barn runt tolv år kan det till och med fungera att skriva en bok helt utan illustrationer. Författaren bör också ta hänsyn till att inte ha för många karaktärer i sin berättelse. Det lilla barnet klarar sig gott och väl med en enda. Detsamma gäller bokens händelser. Tumregeln här är, ju yngre barn desto färre karaktärer och händelser.

Hur lång boken ska vara är naturligtvis upp till författaren själv, men även här måste det tas hänsyn till barnets ålder. Berättelser för de allra minsta kan vara mycket korta, som till exempel de populära böckerna om Max. Små barn tycker också om upprepningar och vill gärna höra samma berättelse om och om igen; för de större barnen fungerar en kapitelbok utmärkt, men tänk på att inte göra kapitlen alltför långa. Ett bra exempel på en kapitelbok med lagom långa kapitel är böckerna om Alrik och Viggo i Pax-serien. Det bästa en blivande barnboksförfattare kan göra är att börja med att plöja igenom ett antal barnböcker inom det åldersspann man vill rikta sin barnbok till, för att se hur andra författare har gjort beträffande språk, dramaturgi och kapitelindelning.

Read More
englishPersonalPress